Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

EU klagar hos WTO: ”Miljöexporten hotas”

Publicerad: 16 Augusti 2011, 06:42

Kanadas miljöteknikstöd ska gå till inhemsk teknologi. Nu klagar EU hos Världshandelsorganisationen WTO.


Ämnen i artikeln:

SolenergiVindkraft

Det är den Kanadensiska delstaten Ontario som inte uppför sig som EU vill. Det började 2009 med nya subventioner till sol- och vindkraftsanläggningar.

Den som ville söka stöd för solenergiprojekt var tvungen att hämta 40-50 procent av projektets ursprungliga kostnader från produkter och tjänster inom delstaten. Sedan det gångna årsskiftet har kravet höjts till 60 procent.

För vindkraftsprojekt gällde att 25 procent av ursprungskostnaden måste gälla produkter och tjänster inom delstaten. Från 2012 höjs det till 50 procent.

EU säger att unionens export av vind- och solenergiteknik till Kanada är cirka 5,8 miljarder kronor om året (600 miljoner euro). De krav som myndigheten Ontario Power Authority ställer på inhemsk teknik hotar den exporten och bryter dessutom mot Världshandelsorganisationens regler, anser EU.

EU säger till WTO att man försökt förhandla men kört fast. Därför får nu Världshandelsorganisationen avgöra frågan, skriver nyhetsbrevet ENDS Daily.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

SolenergiVindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.