Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-kommissionär utan klimatlöften

Publicerad: 29 mars 2011, 09:04

EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard bjöd inte på några överraskningar i dag när hon inledde sitt besök i Stockholm med att tala inför ett hundratal studenter på Kungliga Tekniska högskolan.

Ämnen i artikeln:

Connie HedegaardEu-kommissionen

Hedegaard valde främst att upprepa det som står att läsa i EU-kommissionens långsiktiga klimatstrategi, Färdplan för att skapa ett konkurrenskraftigt koldioxidsnålt Europa fram till 2050, en rapport som släpptes i början på mars.

– Om EU:s medlemsstater bara gör det de en gång lovat är vi på rätt spår, sade Hedegaard. Då minskar EU automatiskt sina utsläpp med 25 procent fram till 2020.

Foto: Anders Hellberg

Problemet, menade kommissionären, är framför allt målet om att nå 20 procents energieffektiviseringar fram till 2020. Detta har inte prioriterats tillräckligt av företag och politiker varför EU i dagsläget ser ut att lyckas med endast nio procent, något som för med sig negativa konsekvenser även för målet att minska koldioxidutsläppen.

Inte heller blev det några nyheter från kommissionärens sida vad gäller EU:s uppgradering till en 30 procents minskning av koldioxidutsläppen fram till 2020. Diskussionerna om detta ser ut att fortsätta, menade Hedegaard.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev