Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-kommissionen prioriterar inte miljömålen

Publicerad: 11 juni 2009, 07:12

Miljöfrågan har stått lågt på dagordningen hos EU-kommissionen de senaste fem åren. Det slår Green 10, en koalition av Europas största miljöorganisationer, fast i en ny utvärdering.


Ämnen i artikeln:

EebEu-kommissionenMikael KarlssonMiljömålNaturskyddsföreningen

Den låga prioriteringen hos EU-kommissionen har också enligt Green 10:s granskning gjort att man missat ett stort antal viktiga miljömål. Utvärderingen bär titeln "Off Target" och omfattar frågor inom tolv områden. Bland annat har man granskat EU-kommissionens arbete med klimat, energi, transporter, jordbruk, naturresurser, biologisk mångfald, hälsa, handel och budget. Det sammanfattande betyget är 4,4 av 10 möjliga.

Mikael Karlsson är förutom ordförande i Naturskyddsföreningen också ordförande i European Environmental Bureau, EEB, som ingår i Green 10
– Medan enskilda kommissionärer har gjort ett bra arbete har EU-kommissionen som kollektiv misslyckats att skydda hälsa och miljö, säger han.

Green 10 har nu formulerat en rad utmaningar och en checklista för den nya kommissionen som ska sammansättas inom kort. En rad problem har funnits under de år som gått, bland annat bristande reformer på jordbruksområdet och för naturresurser.

Green 10 tycker också att kommissionen har misslyckats att nyttja de många positiva synergier som finns mellan miljö och ekonomi. Det tycker Green 10 är oroande nu när klimatkris får sällskap med en finanskris.
– Det är nu viktigt att det svenska ordförandeskapet sätter bilden för den inkommande kommissionen, att ökat miljöskydd, stärkt konkurrenskraft och ökad sysselsättning inom EU kan utvecklas hand i hand, säger Mikael Karlsson.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.