Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-kommissionen: radioaktiviteten i japanska livsmedel ska mätas

Publicerad: 21 mars 2011, 12:40

Efter att japanska myndigheter rapporterat om förhöjda nivåer av radioaktivitet i mjölk och spenat uppmanar EU-kommissionen medlemsländerna att mäta radioaktiviteten i japanska livsmedel.

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenLivsmedelsverket

De förhöjda nivåerna radioaktivitet innebär ingen hälsorik enligt den japanska regeringen, men EU-kommissionen uppmanar ändå sina medlemsländer att mäta radioaktiviteten i livsmedel importerade från japan, rapporterar SR Ekot.

Sverige importerar små mängder livsmedel från Japan, främst fisk- och fiskprodukter, ris, socker, konfektyr, grönsaker och soppor. Men några kontroller har ännu inte utförts.

– Livsmedelsverket håller just nu på att ta fram riktlinjer för hur den här kontrollen ska utföras. Och då har man sagt att kontrollen ska vara riskbaserad, framförallt ska man ta prov på de produkter som man bedömer är kontaminerade av radioaktiva ämnen. Det innebär till exempel att man inte tittar på livsmedel som har skeppats från Japan före den tionde mars, säger Kettil Svensson, toxikolog vid Livsmedelsverket, till SR Ekot.

Han tonar även ned hälsoriskerna kopplade till radioaktivitet i livsmedel.

– Om vi ser utifrån Tjernobyl så kan man väl säga att för normalkonsumenten så är riskerna obefintliga. Och även om man skulle äta väldigt mycket av till exempel vilt, svamp och insjöfisk, som förorenades i relativt hög grad efter Tjernobyl, så är riskerna mycket låga.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev