Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-kommissionen siktar på delning och cirkulär ekonomi

Publicerad: 30 oktober 2015, 06:48

Cirkulär ekonomi och delningsekonomi blir viktiga delar i EU-kommissionens arbete framöver.


Den här artikeln publicerades den 29 oktober i Miljöaktuellt Idag.

Under onsdagen presenterade kommissionen sin färdplan för EU:s inre marknad och här ska delandets ekonomi nu får en viktig roll. Huvudsyftet med färdplanen är att peka ut hur potentialen för EU:s inre marknad ska tas till vara och att öka unionens inflytande på den globala ekonomiska arenan. Som en del av detta meddelade kommissionen även att den nu ska ta fram en "europeisk agenda för delningsekonomin".

"Nya företagsmodeller ger fördelar till såväl invånare som företag och bidrar till att optimera användningen av befintliga resurser. Det uppstår dock vissa frågor. Kan de befintliga bestämmelserna fortfarande användas? Behövs det nya regler? Samtidigt måste vi se till att de allmänpolitiska målen för exempelvis konsumentskydd, beskattning och arbetsrätt följs." skriver kommissionen i ett uttalande.

I den så kallade agendan ska även vägledning ingå, bland annat kring hur befintlig EU-lagstiftning påverkar delningsekonomins affärsmodeller.

I veckan klubbade också kommissionen sitt arbetsprogram för 2016. Bland initiativen som utlovas under kommande år finns en cirkulär ekonomi, nästa steg för en hållbar europeisk framtid och att implementera energiunionen. Kommissionens lanserade arbetsprogrammet med orden "no time for business as usual".

Nyligen stod det också klart att kommissionen väntas presentera ett lagstiftningspaket för avfall och en cirkulär ekonomi i december.

Läs mer om agendan för delningsekonomi på sidan 3 i dokumentet som hittas här.

Läs mer om arbetsprogrammet för 2016 här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.