Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

EU-kommissionen stämmer Sverige för vargjakten

Publicerad: 18 Januari 2011, 08:28

Det står allt klarare att EU-kommissionen faktiskt kommer att dra Sverige inför domstol för beslutet om licensjakt på varg.


Enligt EU-kommissionären Janez Potocnik finns det inget annat att göra än att ställa Sverige inför rätta då jakten, som kommissionen ser det, kan vara olaglig enligt EU:s lagstiftning. Nästa vecka kommer EU-kommissionen att besluta om man ska inleda en överträdelseprocedur. I värsta fall döms Sverige för fördragsbrott.

Janez Potocnik beklagar också att Sverige satt igång licensjakten utan att på ett acceptabelt sätt svara på EU-kommissionens frågor om jakten. Janez Potocnik är ansvarig för skyddet av utrotningshotade djur i EU.

Miljöminister Andreas Carlgren befinner sig på semester och har än så länge inte gett några officiella kommentarer om EU-kommissionens reaktion.

EU-kommissionen är emellertid inget oväntat. I varje fall inte om man får tro Naturskyddsföreningen, som länge hävdat att licensjakten bryter mot EU:s lagar.
– Som väntat dras nu snaran åt kring Sverige och regeringens vargjakt. Om den formella processen inleds nästa vecka talar allt för en fällande dom, som tyvärr tycks nödvändig för att få regeringen att respektera både naturvårdens behov och Sveriges medlemskap i EU, säger ordförande Mikael Karlsson.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.