Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-kommissionens utsläppsminskning - lägre än parlamentets besked

Publicerad: 17 september 2020, 09:12

I går höll EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen still linjetal om tillståndet i unionen.

Foto: EU-kommissionen

EU-kommissionen föreslår lägre utsläppsminskningar än vad parlamentets miljöutskott röstade igenom förra veckan.


EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade i sitt ”state of the union”-tal i går ett nytt mål för minskade utsläpp av koldioxid till år 2030. Och även om kommissionen vill skärpa utsläppsminskningarna från 40 till minst 55 procent innebär beskedet en lägre ambitionsnivå än vad som röstades igenom i parlamentets miljöutskott förra veckan, en utsläppsminskning på 60 procent.

Stora delar av miljörörelsen och flera EU-politiker menar att det krävs utsläppsminskningar på 65 procent till år 2030, jämfört med 1990, för att ligga i linje med Parisavtalet. Samtidigt ser EU:s aktörer ut att ha svårt att enas om ett mål för utsläppsminskningar och Ursula von der Leyen sa under gårdagens tal att hon känner att förslaget att gå från 40 till minst 55 procents utsläppsminskningar är för mycket för vissa och inte tillräckligt för andra.

Ursula von der Leyen sa också att det nya målet är tillräckligt för att EU ska nå klimatneutralitet till år 2050 och därmed ligger i linje med Parisavtalet.

Läs Ursula von der Leyens tal 

 

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.