Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-kritik kan ha snabbat på vargflytten

Publicerad: 25 mars 2011, 12:44

I måndags flyttades en genetiskt värdefull varg från Jämtland till Örebro. EU:s kritik av Sveriges vargstrategi kan vara en anledning till att det gick så fort, menar Rovdjursföreningen.


Ämnen i artikeln:

NaturvårdsverketVargjakt

I januari sköts en genetiskt värdefull varg som ansågs hota renar i en härjedalsk sameby. Nu i veckan flyttades en annan genetiskt värdefull varg, som har rivit renar i samma sameby.

I samband med den första händelsen betonade Per Risberg, biträdande chef på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet, att det är komplicerat att flytta varg och att det kräver ordentlig förankring i det område djuret flyttas till, skriver Dagens Nyheter.

Den här gången gick det dock väldigt fort att flytta vargen och frågan är om beslutet verkligen är så genomtänkt. Rovdjursföreningens generalsekreterare Ann Dahlerus påpekar för tidningen att det finns forskning som visar att det tar ett till två år att förbereda människor på att de kommer att få inflyttad varg. Hon är dock för vargflyttar och ställer sig kritisk till att den första vargen sköts.

– Det var vansinnigt att skjuta den. Men jag tror att Naturvårdsverket kände sig trängt i den situation de hamnade i. Det hela var inte förberett ordentligt.

I januari anmälde EU-kommissionen Sverige för brott mot unionens lagar om skydd av arter. Nu menar Dahlerus att den snabba vargflytten kan vara ett sätt för regeringen att hamna i bättre dager hos EU.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

NaturvårdsverketVargjakt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News