Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-kritiken mot Almedalen: ”Total brist på mångfald”

Publicerad: 7 juli 2017, 05:09

Emilio Puccio från EU-parlamentet är förvånad över bristen på mångfald under Almedalsveckan.

Emilio Puccio, koordinator för Europaparlamentets interna grupp för barns rättigheter, besöker Almedalsveckan för första gången och gillar inte vad han ser. Han är förvånad över den totala bristen på mångfald.


Mångfald är en fråga som har diskuteras på många seminarium i Visby – men hur ser egentligen representationen ut under Almedalsveckan? Ett par utomstående ögon ser vad som borde var uppenbart för alla.

– Jag blev förvånad över den totala bristen på mångfald när jag kom hit till Visby. När man anländer till Stockholm är det tydligt hur Sverige har utvecklats till ett multikulturellt samhälle, men när man går på Donners plats får man en helt annan bild, säger italienaren Emilio Puccio och fortsätter:

– Jag förväntade mig att Almedalen skulle vara en replikering av samhället eftersom veckan handlar om att ta politikerna närmare befolkningen. Men vad jag har sett är besökarna huvudsakligen vita, och även panellisterna under seminarierna, med några få undantag.

Frågan om mångfald under Almedalsveckan aktualiserades för några veckor sedan i samband med att politikerveckan i Järva arrangerades. Järvaveckan startades delvis som en kritik mot Almedalsveckans brist på mångfald, och för att minska avståndet mellan politiker och invånare. Samtidigt väljer statsministern att nobba årets Almedalsvecka för att träffa folk som vanligtvis inte besöker en politikervecka.

– Om idén med Almedalsveckan är att ge en möjlighet för folk att mötas och utbyta idéer, varför görs den då inte tillgänglig för fler människor, frågar sig Emilio Puccio.

Emilio Puccio menar att bristen på representation riskerar att utlämna vissa samhällsgruppers intressen i de politiska besluten. Men mest bekymrad är han över bristen på förebilder för de ungdomar med utländsk bakgrund som växer upp i dag.

Till vardags arbetar han med att främja barns och ungdomars representation inom EU, tillsammans med Anna Maria Corazza Bildt som är grundare och ordförande för den grupp han koordinerar.

Emilio Puccio ser samma problem i de europeiska institutionerna, där han anser att det finns en stor brist på mångfald – framför allt vad gäller representation av människor med icke-europeisk bakgrund.

– Jag har pratat med EU-parlamentets HR-chef och lyfte problemet med mångfald inom våra europeiska institutioner. Min uppfattning är att jag fick gehör direkt och nu har de sagt att de ska utreda varför EU har en sådan brist på representation av EU-medborgare med utländsk bakgrund, säger Emilio Puccio.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.