Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-länder fortsätter pumpa in skattepengar i olönsamma kolgruvor

Publicerad: 18 november 2010, 09:58

EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard förlorade slaget om ett stopp för ekonomiskt stöd till kolkraft år 2014. Nu kommer subventionerna till tyska kolgruvor att hänga kvar åtminstone fram till 2018.


Det står klart sedan tyska regeringen under onsdagen godkänt att stödet fortsätter fram till och med 2018, skriver nyhetsbyrån Deutsche Welle.

Frågan om att fasa ut ekonomiska subventioner till europeisk kolindustrin har debatterats under lång tid. EU-kommissionen har gått en svår balansgång mellan å ena sidan miljökrav och å andra sidan länder som försöker att skydda jobben inom kolindustrin: framförallt Spanien, Rumänien och Tyskland.

– Europeiska skattebetalare kan inte fortsätta att betala ut statligt stöd till olönsamma gruvor, sade Connie Hedegaard i debatten i somras.

Den 20 juli föreslog EU-k
ommissionen att allt stöd till kolkraft skulle skrotas 2014. Men förslaget föll inte i god jord hos länderna med stor kolindustri. Under onsdagen backade Angela Merkels regering tillbaka från ett krav på att revidera landets kolstöd – sedan det liberala koalitionspartiet släppt sitt krav.

Det innebär att Tyskland förlänger sitt ekonomiska stöd till landets kolkraft åtminstone fram till 2018 – och därmed urholkar Kommissionens hållning i frågan. Det är i första hand politiker och industriella företrädare från den kolrika delstaten Nordrhein-Westfahlen som jobbat hårt på att luckra upp EU:s riktlinjer.

Under 2008 betalade EU-länderna ut 1,3 miljarder Euro för att hålla liv i olönsamma kolgruvor, enligt Deutsche Welle.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.