Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-ledare kräver cirkulär ekonomi

Publicerad: 14 januari 2013, 05:00

33 stycken kommissionärer, miljöministrar, företagsledare och miljöforskare har skrivit på ett upprop för ett energisnålt Europa med cirkulär ekonomi.


Med stigande efterfrågan på råvaror finns Europas framtid i ett mer innovativt och resurssnålt samhälle med cirkulär ekonomi, skriver de 33 makthavarna i sitt upprop.

Det ger jobbtillfällen, ökad konkurrenskraft och stadig tillväxt för hela Europas ekonomi, anser gruppen, som uppmanar andra politiker, företagsledare och fackliga företrädare att leda och driva på energieffektiviseringen och transformeringen av Europas ekonomi och samhälle. Gruppen anser att nuvarande kris är en bra utgångspunkt för att omindustrialisera Europa.

För att lyckas ska Europa uppmuntra innovation, investera i energieffektiva system med både privat och offentligt kapital, använda smart lagstiftning för att driva på utvecklingen och belöna de som går i täten, avskaffa miljöskadliga subventioner, underlätta för miljövänliga produkter på marknaden, vara återhållsam med resurserna och införa planer på strategiska områden samt sätta tydliga miljömål och indikatorer för att följa upp arbetet mot målen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev