Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

EU lyckades inte komma överens om fisket

Publicerad: 26 November 2009, 09:52

Det blev ingen enighet om fisket i Västerhavet i minsterrådet. Frågan skjuts till nästa ordförandeskap nästa år. – Jag är mycket besviken, säger Fiskeriverkets generaldirektör.


Ämnen i artikeln:

FiskeEuHav

ministerrådet mellan Europas jordbruks- och fiskeministrar lyckades man inte enas kring förslaget till nya bestämmelser inom EU för att förbättra för hårt fiskade bestånd och känsliga marina miljöer i Västerhavet. Det enda man kunde enas om var en kompromiss som innebär att man förlänger det nuvarande reglerna med några tillägg.

De frågor som förslaget tar upp rör bland annat att "minska utkasten av fisk genom ökade maskstorlekar i redskapen, förbud mot att kasta fisk som är laglig att landa, sorteringsrist i räk- och kräftfisket, att ge ökade möjligheter att skydda känsliga områden och arter, att förbjuda fångster av känsliga arter såsom vissa hajar och rockor och att ge EU-kommissionen mer inflytande över tekniska detaljbestämmelser".

Det är alltså relativt omfattande förändringar som krävs för att förslaget ska kunna genomföras. Bland annat innebär ändringen av maskstorlek att den europeiska fiskaflottan måste förändra sina redskap. På ministerrådet ansåg många därför att förslaget måste få en lång övergångsperiod.
– Jag är mycket besviken att vi inte kunde nå enighet om det kompromissförslag som det svenska ordförandeskapet presenterade. Det fanns en rad positiva delar som hade inneburit ett stort steg mot ett mer hållbart fiske med betydligt mindre utkast, säger Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad i en kommentar.

Samtidigt säger sig Wenblad förstå de problem som näringen inom stora delar av Europa skulle ställas inför genom införandet av förslaget.
– Men dessa problem hade delvis kunnat lösas genom övergångsperioder, säger han.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeEuHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.