Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU måste stoppa hormonstörande ämnen

Publicerad: 23 maj 2019, 12:06

Emma Wiesner

Foto: Centerpartiet

DEBATT. EU måste bli snabbare på att förbjuda och sänka gränsvärdena för hormonstörande ämnen, skriver Emma Wiesner, Centerpartiets tredjenamn på EU-listan.


Hormoner styr en rad olika funktioner i kroppen, bland annat vårt immunförsvar, vår ämnesomsättning och vår förmåga att få barn. Dessa hormoner kan störas av gifter. Under puberteten är människor extra känsliga, vilket gäller både tjejer och killar. Som gravid är man särskilt utsatt då hormonstörande ämnen kan överföras till fostret.

Hormonstörande ämnen fungerar annorlunda än många andra miljögifter, där även låga halter kan påverka kroppen. Det kan ta lång tid från det att en människa utsätts för ämnet fram till att eventuella skadliga effekter på hälsan upptäcks. Om ett foster utsätts för ett hormonstörande ämne som överförs från kvinnan kan det innebära ökad risk för att drabbas av sjukdom senare i livet.

Det finns en enorm potential att genom Europeiska Unionens olika instanser minska spridningen av hormonstörande ämnen och andra gifter med förbud och gränsvärden. Hormonstörande ämnen i till exempel plastförpackningar är lätta att reglera i lag, och enligt nya EU-regler får ämnen med hormonstörande egenskaper inte användas i bekämpningsmedel. 2018 presenterade EU ett ramverk för hormonstörande ämnen efter en kraftigt försenad förhandlingsprocess. Tyvärr är det senaste förslaget inte tillräckligt ambitiöst, det omfattar få ämnen och gränsvärdena är höga.

Det krävs också mer forskning. I Sverige finns det tydliga riktlinjer och kostråd från Livsmedelsverket till gravida kvinnor för att undvika skadliga ämnen som påverkar fosterutvecklingen, men när det gäller hormonstörande ämnen är råden svårtolkade. Forskningsanslagen inom detta område behöver ses över, så att gravida kan få väl underbyggda kostråd. Forskning som gäller kvinnors hälsa och trygghet får inte nedprioriteras. Det är en jämställdhetsfråga som inte bara påverkar oss utan även kommande generationer långt framöver.

När EU:s beslutsprocesser drar ut på tiden riskeras kvinnors hälsa och i förlängningen mänsklighetens fortlevnad. Det kan jag inte acceptera! Kommer jag in i Europaparlamentet kommer jag driva på att man prioriterar resultat framför prat och att som parlamentariker vara med där besluten fattas. Det innebär att jag hellre är med och gör en kompromiss bättre, eller lite mindre dålig, än att ställa mig vid sidan av.

Om jag blir invald i Europaparlamentet kommer jag göra allt för att vi inte ska behöva bära på en oro för den mat vi äter, de kläder vi bär och den luft vi andas in.

Emma Wiesner (C)
tredjenamn för Centerpartiet i EU-valet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.