måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-miljarder ska ge grönare sjöfart

Publicerad: 5 augusti 2013, 11:04

Två svenska projekt kring alternativa drivmedel för fartyg hör till vinnarna i sommarens miljardregn.


Under sommaren beslutade EU att dela ut cirka 1,6 miljarder euro i stöd till infrastrukturprojekt i medlemsländerna och nästan en femtedel av pengarna hamnar enligt SVT i Sverige. Totalt rör det sig om cirka 2,6 miljarder kronor som fördelas på 21 svenska projekt.
Enligt infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) ska de användas till både smartare lösningar och till framkomlighet och ökad trafiksäkerhet.
– Det här är ju sådana projekt som vi redan har finansierat. När vi nu får extra pengar från EU så innebär det att vi får pengar därutöver. Dessa pengar kan då Trafikverket använda för att utveckla hela transportsystemet, säger Catharina Elmsäter-Svärd till SVT.

Fyra av vinnarprojekten finns i Västsverige. Ett av dem drivs gemensamt av Göteborgs och Rotterdams hamnar och handlar om att utveckla infrastruktur för flytande naturgas för fartyg, skriver Göteborgsposten. I ett annat testar Stena att driva fartyg med metanol.
– Det fina med det hela är att vi sänker svavelutsläppen till noll, sänker koldioxidutsläppen med 25 procent och det verkar som vi blir av med kväveföroreningarna, säger Dan Sten Olsson på Stena till Göteborgsposten.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev