Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-miljoner till svenska företag

Publicerad: 9 september 2003, 10:06

Nu får svenska byggföretag hjälp från EU att göra sig av med farliga byggmaterial. NCC, JM, Skanska och Peab får nästan 7 miljoner kronor från EU:s miljöfond Life för att ta itu med problemen.


Byggprodukter kan innehålla mycket farliga ämnen, som kan vara cancerogena, allergiframkallande eller orsaka fosterskador. De fyra största byggbolag ska nu i samverkan med branschföreningen Sveriges Byggindustrier utveckla en branschstandard och ett system för att fasa ut byggprodukter som innehåller sådana ämnen.

Även andra svenska företag har beviljats bidrag från EU:s miljöfond. Sammanlagt har EU-fonden i år satsat 80 miljoner kronor på svenska projekt.

– Svenskt miljökunnade ligger i topp i EU. Life är ett viktigt tillskott och en morot att driva på och omsätta miljöpolitiken i praktisk handling, säger Lars-Erik Liljelund, generaldirektör Naturvårdsverket.

Några av projekten:

Elmo Leather AB får 8,5 miljoner kronor för biologisk rening av avloppsvatten från garveriet i Svenljunga. Målet är att minska kväveutsläppen med 80 procent.

Ragn-Sells specialavfall AB i Halmstad får 4,2 miljoner kronor för ny teknik för behandling av förbrukade oljefilter från motorfordon. Återvinningsgraden beräknas till 85 procent.

Renova AB får 11,7 miljoner kronor för att minska buller och avgaser vid insamling av hushållsavfall i Göteborg. En miljösopbil som körs med naturgas och eldriven hydraulik ska utvecklas.

Svenska lantmännen och Acanova AB bygger en anläggning för värmesanering av utsäde med 3,7 miljoner kronor från EU. Metoden innebär att man kan behandla alla sorters spannmålsutsäde mot de flesta sjukdomar utan tillsats av kemiska medel.

Doggy AB i Vårgårda får 2,1 miljoner kronor för att testa en ny metod för hantering av avloppsvatten och minska slamtransporterna med lastbil.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.