Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-miljöprojekt i Stockholm risas för brist på social hållbarhet

Publicerad: 7 oktober 2015, 10:21

EU:s miljöprojekt Grow Smarter får nu kritik från boende i Stockholm som menar att de sociala dimensionerna helt glömts bort när projektet ska drivas igenom i staden.


Ämnen i artikeln:

Social hållbarhet

EU:s miljöprojekt Grow Smarter får nu hård kritik från boende i Stockholm som menar att de sociala dimensionerna helt glömts bort när projektet ska drivas igenom i staden. I fjol stod det klart att det som en del av projektet ska utvecklas demonstrationsområden kring Årsta, Slakthusområdet och Hammarby Sjöstad. Här ingår bland annat styrda fjärrvärmeflöden, lånecykelsystem, laddstolpar och individuella energimätare. Men grupper av boende kring Valla Torg i Årsta anser att miljöåtgärderna kommer att driva upp hyrorna och tränga bort de som inte längre har råd att bo kvar.
– Vi har inget emot miljöanpassning, men det måste kopplas till social hållbarhet. Man skulle kunna koppla projektet till att man ser ett värde i att de boende ska kunna bo kvar, säger Mathias Wåg, som har kontor i området och även är engagerad i vänsterorienterade organisationen Allt åt Alla Stockholm som anordnar en demonstration i frågan senare i oktober.

En aspekt som har lyfts av de boende är att renoveringen av hyresrätter i området tar lång tid och att det delvis beror på miljöåtgärderna. Wåg påpekar att vanliga stambyten brukar ta maximalt två månader. Enligt honom får de boende flytta ut i ett helt år.

Gustaf Landahl, projektledare för Grow Smarter på Stockholms stad, pekar på att själva renoveringen varit planerad sen länge av Stockholmshem och att de långa renoveringstiderna eller hyreshöjningarna inte har något med EU-projektet att göra.
– Grow Smarter täcker hela sina kostnader genom EU-finansiering så det kan snarare bli billigare genom lägre energiförbrukning, säger han till Miljöaktuellt men betonar att projektet som påbörjas i februari 2016 nu riskerar att försenas på grund av förhandlingar mellan Stockholmshem och Hyresgästföreningen om de högre hyrorna.

Mathias Wåg är kritisk till uttalandet att projektet inte skulle påverka hyrorna.
– Det är ett helt felaktigt påstående. Modellen för svensk hyressättning beror inte bara på vilka investeringar som gjorts i fastigheten. Det är bruksvärdessystemet som gäller, där flera saker spelar in som standardhöjningar, förbindelser, social service och om det är miljöanpassat, säger Mathias Wåg och drar paralleller till Hållbara Hökarängen och Kvillebäcken i Göteborg där han tycker att samma misstag gjorts.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Social hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.