Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

EU-ministrarna gaddar ihop sig om miljön

Publicerad: 4 Mars 2009, 08:34

EU:s miljöministrar vässas gemensamt sina argument inför toppmötet i Köpenhamn. Sverige kommer att spela en viktig roll.


De internationella klimatförhandlingarna står inför dörren och Sveriges har frontposition i och med ordförandeskapet för EU undra andra halvåret 2009. Inte minst vilar ett tungt ansvar på miljöminister Andreas Carlgrens axlar att hävda Sveriges och Europas röst i FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn i december.

Flera organisationer framhåller nu Sveriges roll i sammanhanget.

”Klimatförändringarnas effekter har redan börjat visa sig, i synnerhet i några av världens fattigaste länder”, skriver Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen, Greenpeace och Miljöförbundet jordens vänner i ett debattinlägg i Göteborgs-Posten.

”Med tanke på Sveriges stundande EU-ordförandeskap och regeringens uttalade klimatfokus har Fredrik Reinfeldts regering en unik möjlighet att påverka EU:s position så att vi får ett ambitiöst Köpenhamnsavtal”.

Den 2 mars lyckades EU:s miljöministrar enas om vilka åtgärder som världens industriländer bör ta på sig inom ramen för de internationella klimatförhandlingarna. Det är ländernas respektive BNP som ska styra omfattning av deras åtaganden samt hur stora utsläpp länderna haft tidigare, hur stora minskningar de redan gjort och vilka förutsättningar som finns för att hantera framtida utsläpp.

– EU:s ledare enades i december om vilka utsläppsminskningar vi tänker göra. I förhandlingarna inför Köpenhamnsmötet i december måste nu främst andra i-länder meddela vad de är beredda att åta sig, kommenterar miljöminister Andreas Carlgren som är bekymrad över att flera stor länder fortfarande inte deklarerat sina intentioner.

– Varken USA eller Japan har ännu givit några besked om vad de tänker göra i form av utsläppsminskningar fram till 2020.

Stora satsningar ska också göras för att minska utsläppen i fattiga länder. Insatserna kommer att kräva investeringar på 175 miljarder euro per år, framhåller regeringen.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.