Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU nära mål om förnyelsebart

Publicerad: 19 februari 2015, 07:48

20-procentsmålet för förnyelsebar energianvändning inom EU är på god väg att nås, men tillväxttakten har saktat ner.


14,9 procent av den totala energikonsumtionen 2013 kom från förnyelsebara källor, vilket är över delmålet som planerades vara 12.1 procent år 2013-2014. Men tillväxttakten har dragits ner på senare år på grund av ändrade nationella stödsystem inom el och uppvärmningssektorn. Sviktande politisk stöd har även bidragit till osäkerhet på biobränslemarknaden, rapporterar nyhetstjänsten Ends.

Det är Europeiska miljömyndigheten som har sammanställt statistiken. Rapporten pekar också på att den ökade användningen av förnyelsebart från år 2005 till 2012 har bidragit till en utsläppsminskning på 7 procent i unionen. Samtidigt har energikonsumtion minskat med två procent på grund av att vissa förnyelsebara källor har ersatt källor som är mindre effektiva i energiomvandlingen.

I EU-toppen ligger Sverige, Lettland, Finland och Österrike. Där kommer över en tredjedel energikonsumtionen från förnyelsebart. Malta, Luxembourg, Nederländerna och Storbritannien ligger i botten med mindre än fem procent från förnyelsebart.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.