Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU nöjer sig med 20 procent – än så länge

Publicerad: 27 maj 2010, 08:51

Nu står det klart att EU inte kommer höja sina klimatambitioner från 20 till 30 procent. Det framstod i en rapport från EU-kommisionen som presenterades på onsdagen. Beslutet ses som ett nederlag för klimatkommissionär Connie Hedegaard.


Ämnen i artikeln:

KlimatförhandlingarPolitikEu

EU-kommissionen meddelade på onsdagen att man inte höjer klimatmålet från 20 till 30 procent. Enligt kommissionens senaste rapport skulle ett höjt klimatmåla innebära en alltför stor risk för EU:s konkurrenskraft. Kostnaden för att öka klimatmålet med ytterligare 10 procent skulle enligt kommissionen kosta 33 miljarder kronor om året.

Klimatkommissionär Connie Hedegaard.

Nyhetsbrevet Ends rapporterar att beslutet är ett nederlag för klimatkommissionären Connie Hedegaard som i ett tidigare utkast av rapporten föreslagit en ökning av klimamålet. Att Hedegaard backar beror enligt Ends på att hon inte fått med sig andra kommissionärer – bland annat energikommissionören Günther Oettinger och industrikommissionären Antonio Tajani.

Till
The Guardian säger Connie Hedegaard emellertid att beslutet att öka klimatmålet är ett politiskt beslut som EU:s ledare ska fatta då förhållandena är de rätta och då det passar.
– Det är naturligt att den främsta politiska prioriteringen är att hantera den finansiella krisen. Men då krisen är över, har kommissionen nu presenterad ett faktabaserat underlag för en fortsatt diskussion. Beslutet ska inte tas nu, men vi hoppas att vår analys kan inspirera till debatt mellan medlemsstaterna i deras fortsatta arbete.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.