Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU och Kina trappar upp klimatsamarbetet

Publicerad: 2 juni 2017, 06:54

I samband med att Donald Trump beslutade att USA lämnar klimatavtalet har EU och Kina beslutat att stärka sina band, och trappa upp sitt engagemang rörande Parisavtalet.


Enligt ett läckt uttalande från EU kommer de båda världsmakterna i dag att underteckna ett uttalande där man bland annat förbinder sig att fortsätta klimatarbetet i enlighet med Paris-avtalet och trappa upp samarbetet för att på ett mer effektivt sätt implementera nödvändiga åtgärder. EU och Kina meddelar också att man kommer att intensifiera det politiska, tekniska, ekonomiska och vetenskapliga samarbetet runt klimatförändringarna och ren energi. Bland annat genom en satsning på förnybar utvecklingsländer. Tillsammans kommer de båda parterna att uppmana övriga länder att hålla sig till Parisavtalet.

Enligt Li Shuo, klimatpolitisk rådgivare vid Greenpeace East Asia visar uttalandet att Peking och Bryssel är redo att ta över ledarskapet för klimatfrågan efter det att USA tydligt signalerat nedskärningar på klimatområdet.
– Den nya nivån av samarbete visar en politisk beslutsamhet att jobba tillsammans i Trump-eran. Men för att Kina och EU ska kunna vara sanna ledare måste båda parterna snabba upp sina nationella klimatåtgärder.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.