söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU och Romson oroade över försvunnet mål i klimatavtalsutkast

Publicerad: 11 december 2015, 08:45

Statsråd Åsa Romson Vice Statsminister Klimatminister Miljöminister Miljödepartementet Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

Saknas praktiskt mål att jobba mot, anser person med god insyn i EU-delegationen.

Ämnen i artikeln:

Cop 21KlimatavtalÅsa RomsonFnPolitik

Igår kväll landade ett nytt utkast till klimatavtal. Och arbetet kommer att fortsätta längre än planerat, vilket är väldigt vanligt, om inte standard, på FN:s klimatmöten. På lördag väntas nu ett slutgiltigt avtal som ska antas mitt på dagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Det har varit en väldigt lång natt av arbete, en väldigt intensiv natt, men jag vet att det har tillåtit oss att göra framsteg, sade mötets ordförande tillika Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius när alla länder samlades på kvällen för att ta emot utkastet.

Många av de hakparenteser som tidigare markerade att olika länder och grupper vill se olika skrivningar är nu borta. Men fortfarande finns oenighet kring centrala frågor, exempelvis differentiering, finansiering och ambition.

– Jag tror mina vänner att vi ska klara det, var en av Fabius avslutande kommentarer på mötet och det rapporteras om att ländernas förtroende för det franska ordförandeskapet och landets sätt att hantera mötet är fortsatt stort.

En tydlig skillnad jämfört med utkastet från i onsdags är att skrivningen kring hur länderna ser på målen 2 eller 1,5 grader nu är tydligare. Nu står det att temperaturökningen ska hållas ”väl under två grader” jämfört med förindustriella nivåer och att länderna ska sträva efter att begränsa ökningen till 1,5 grader. Samtidigt betonas det stora gapet mellan ländernas frivilliga åtaganden och det som behöver göra s för att nå målen i samma stycke.

EU är dock inte nöjda med den här artikeln. De stödjer skrivningen om 2 och 1,5 grader. Men en person med god insyn i EU:s förhandlingsdelegation säger till Miljöaktuellt att EU saknar formuleringar om 2050-mål som tidigare varit med, om än med hakparenteser. EU har drivit en 50-procentig utsläppsminskning till 2050 och personen menar att det nu saknas ”operationella mål” att jobba mot.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) som är en av medlarna kring den nästan färdiga frågan om anpassning kommenterar utkastet så här:

”Det är positivt att målet nu innehåller formuleringar om att vi ska agera för att stanna under 1,5 graders temperaturökning. Det är en tydlig förstärkning mot tidigare. Det är däremot oroande att etappmålen för hur mycket utsläppen i världen ska ha minskat till år 2050 är borttaget. Sverige och EU kommer arbeta aktivt för att få tillbaka tydliga målsättningar i texten.”

Samtidigt är hon positiv till att texten utgör grunden för ett rättsligt bindande avtal men att det nu krävs ”tuffa kompromisser och hårda prioriteringar.” Hon är också nöjd med att femåriga översyner av ambitionsnivån nu finns med i utkastet.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev