fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU och USA tar initiativ för att minska metanutsläppen

Publicerad: 20 september 2021, 09:45

Soptippar är en stor utsläppskälla av metan, tillsammans med bland annat gassektorn och jordbruket. Foto: panaramka

I lördags presenterades ”Global methane pledge”. Länder som ansluter sig ska minska sina metanutsläpp med trettio procent till 2030. Den globala uppvärmningen kan minska med 0,2 grader till år 2050.

Ämnen i artikeln:

UsaStorbritannienEuEu-kommissionenVäxthusgaserGlobal UppvärmningVäxthuseffektenOljaKolJordbruk

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I lördags presenterade EU och USA tillsammans ett nytt globalt initiativ för att minska de globala utsläppen av den mycket potenta växthusgasen metan. Initiativet kallas ”Global methane pledge” och ska formellt lanseras under klimattoppmötet i Glasgow i november.

De länder som ansluter sig till avtalet förbinder sig att minska metanutsläppen med minst trettio procent från förra årets nivåer till år 2030. Åtagandet förväntas minska uppvärmningen med minst 0,2 grader till år 2050.

De största källorna till metanutsläpp finns bland annat i den fossila sektorn med olje-, gas- och kolutvinning, men utsläpp sker även i jordbrukssektorn och på gamla soptippar där organiskt material bryts ner och ger upphov till metanläckage.

Enligt EU-kommissionen har metan hittills stått för hälften av den globala temperaturhöjningen sedan förindustriell nivå. Förutom klimatvinster kan minskade metanutsläpp bidra till bättre hälsa och ökade skördar på grund av lägre halter marknära ozon. Enligt FN:s miljöprogram Unep medför ett infriande av 2030 års mål att vi undviker en för tidig död för 200 000 personer per år samt förlust av 20 miljoner ton grödor.

Argentina, Ghana, Indonesien, Irak, Italien, Mexiko och Storbritannien har redan meddelat sitt stöd för initiativet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev