Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

EU: Omstridd finansskatt kan betala klimatskuld

Publicerad: 29 September 2011, 09:43

EU-kommissionen föreslår en skatt på aktiehandel som kan finansiera klimatarbetet.


EU:s ordförande Jose Manuel Barroso lade igår fram ett förslag om skatt på finanssektorn – som ska vara 0,1 procent av värdet från alla affärer med aktier och obligationer och 0,01 procent på affärer med derivatkontrakt.

Skatten beräknas ge cirka 57 miljarder kronor varje år och kommer att spela en viktig roll för att betala EU:s klimatnota, enligt ett pressmeddelande som släpptes i samband med förslaget. EU-kommissionen skriver:

”Även om man vanligtvis inte öronmärker intäkterna av en skatt för ett särskilt område i EU-budgeten och i de nationella budgetarna bör det noteras att en ansenlig andel av EU:s budget går till tillväxt och sysselsättning, samt globala utmaningar som utveckling och klimatförändring”

Inkomsterna från finansskatten skulle kunna täcka en del av de 100 miljarder dollar de rika länderna ska betala till internationellt klimatarbete från och med år 2020. Enligt EU:s budgetförslag för 2014 till 2020 kommer ungefär en femtedel av alla inkomster att vara på ett eller annat sätt klimatrelaterade.

Enligt den senaste undersökningen från EuroBarometer säger 65 procent av EU:s invånare ja till en skatt på finansiella transaktioner.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.