söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU öppnar för konkurrens i fjärrvärmenätet

Publicerad: 16 december 2010, 11:45

EU-parlamentet har beslutat att svenska fjärrvärmenät måste öppnas för konkurrens.

Ämnen i artikeln:

EuFjärrvärme

Under onsdagen röstade EU-parlamentet för att revidera sin Handlingsplan för energieffektivisering. En viktig punkt berör svenska fjärrvärmenät. Parlamentet uppmanar kommissionen att utreda hur näten kan göras effektivare och säger att de måste vara konkurrensutsatta.

Drygt hälften av all uppvärmning i Sverige kommer från fjärrvärme. Fjärrvärmen utgår från lokala energisystem och använda resurser som annars skulle gå förlorade – till exempel spill från skogsavverkning, avfall och överskottsvärme från industrier. Fjärrvärmen baseras i allt högre grad på biobränslen.

Svenska fastighetsägare har länge jobbat för att öppna upp konkurrensen på näten. Idag ägs olika delar av olika energibolag som enligt fastighetsägarna tar onödigt höga priser. Om konkurrensen släpps fri går det att släppa in fjärrvärme från andra leverantörer. Då kan bostadsrättsföreningar och andra pressa ned priset.

– Det här betyder mycket för både stora och små fjärrvärmekunder. Vi är naturligtvis väldigt glada att EU-parlamentet fattat ett så tydligt beslut att fjärrvärmen måste utvecklas som andra marknader med konkurrens om kunderna, säger Christer Jansson, vd för Fastighetsägarna Stockholm till energinyheter.se

EU-parlamentet understryker att näten för fjärrvärme och fjärrkyla bidrar till att ge en energieffektiv ekonomi fram till 2050.

Energieffektiviseringsplanen måste godkännas av ministerrådet för att träda i kraft. I sådana fall börjar den att gälla i mars 2011.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev