Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-parlamentariker avfärdar CCS-satsning

Publicerad: 23 september 2020, 09:33

Pär Holmgren är en av Miljöpartiets ledamöter i EU-parlamentet. Han avfärdar CCS som ett verktyg för att lösa klimatkrisen.

Foto: Fredrik Persson TT

CCS är en dyr och otymplig teknik, dessutom motiverar den inte till minskade utsläpp. Det menar EU-politikern Pär Holmgren som tycker att norska regeringen kastar miljarder i sjön i stället för att minska utsläppen på riktigt.


EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) tillhör inte tillskyndarna av koldioxinfångning och lagring, CCS. Den norska satsningen på 25 miljarder NOK som presenterades i början av veckan är enligt honom fel vägval.

– Mitt i klimatkrisens elfte timma ska vi inte satsa på teknik som är dåligt testad och där det är högst tveksamt hur storskaligt den går att använda. Det finns dessutom ont om platser runtom i Europa där det är lämpligt att pumpa ner koldioxid i marken, säger Pär Holmgren, till Aktuell Hållbarhet. 

Han är rädd för att CCS-tekniken nu används som förevändning för att fortsätta som vanligt. Dessutom hänvisar han till granskningar som EU:s revisionsrätt gjort som har visat att EU pumpat in över 30 miljarder kronor i olika projekt för att göra CCS-tekniken kommersiellt gångbar - fortfarande utan att lyckas. 

– Det finns inga genvägar, utsläppen måste börja minska redan nu. Samtidigt finns det bättre och mer kostnadseffektiva sätt att säkerställa minusutsläpp på, som naturliga kolsänkor, exempelvis genom satsningar på naturvård och på att återställa våtmarker, säger Pär Holmgren. 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.