Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag24.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

EU-parlamentet efterlyser öppenhet hos ECHA

Publicerad: 27 September 2011, 07:22

EU:s kemikaliemyndighet (ECHA) håller för hårt på affärshemligheter, menar kritiker. Nu ställer sig Europaparlamentet bakom kraven på att göra ECHA mer transparent, mer öppen för insyn.


I maj startade Internationella Kemikaliesekretariatet
ChemSec och ClientEarth en rättsprocess mot ECHA för att myndigheten inte avslöjar namnen på företag som producerar några av de farligaste  kemikalierna på EU-marknaden.

Enligt de båda organisationerna
är det också svårt att få fram uppgifter om särskilt farliga ämnen (SVHCs) på regelverket REACHs kandidatlista, och att sådan information enbart förekommer i pressmeddelanden.

I en resolution riktar EU-parlamentet
kritik mot ECHA och andra myndigheter och skriver att de bara kan hemligstämpla företagsdokumentation när det är befogat och att det inte får gå ut över allmänhetens rätt till insyn.

Parlamentet skriver att ECHA
måste respektera medborgarnas rättigheter enligt Århuskonventionen och att besluten om att hemligstämpla affärsinformation bara kan utgå från EU:s egen lagstiftning.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.