Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-parlamentet: Klimatdiplomati ska bli huvudprioritering i utrikespolitiken

Publicerad: 4 juli 2018, 16:42

På tisdagen röstade EU-parlamentet för en resolution om att stärka EU:s klimatdiplomati. Enligt resolutionen ska klimatdiplomati bli en huvudprioritering för EU:s utrikespolitik.


Det förslag i resolutionen som hittills fått störst uppmärksamhet är förslaget om att EU ska kräva en ratificering av parisavtalet för att EU ska skriva under handelsavtal med nya parter. I resolutionen vill parlamentet också att EU:s ambassader ska förstärkas med klimatexperter och få nya handlingsplaner.

EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) har varit med och förhandlat resolutionen för den gröna partigruppen och han är nöjd med resultatet.
– Det är väldigt bra att EU-parlamentet så tydligt visar att klimatdiplomati måste upp på den utrikespolitiska agendan. Vi har i tidigare klimatförhandlingar sett att det gör stor skillnad när klimatfrågan hamnar på utrikesminister- och statsministernivå. Genom att ge klimatfrågan den här typen av tyngd i EU:s utrikesdelegationer kan man uppnå en liknande effekt, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Jakop Dalunde berättar också att den gröna partigruppen arbetar för att klimatet ska bli en naturlig del av diplomatin inom flera områden. Bland annat har de gröna fått igenom skrivelser om att EU ska integrera klimatdimensionen i en stor del av sitt utrikespolitiska arbete istället för att enbart diskutera klimatfrågan under FN:s klimatkonferenser.
Under gårdagens omröstning fick resolutionen om klimatdiplomati en stor majoritet av rösterna i EU-parlamentet, cirka 500 röstade för och cirka 100 emot.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.