Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

EU-parlamentet stoppar kontroversiellt fiskeavtal

Publicerad: 14 December 2011, 13:07

– Vi har vunnit mot de starka krafter som har lobbat för den spanska fiskeindustrins snäva intressen, säger en svensk EU-parlamentariker.


Enligt uppgift utbröt idag jubel i korridorerna i Strasbourg när en majoritet av EU-parlamentets medlemmar röstade nej till en förlängning av fiskeavtalet mellan EU och Marocko – alltså det avtal som reglerar fiske även i Västsahariskt fiskevatte, något som bryter mot internationell rätt eftersom EU köper tillgång till fiskevattnen utanför ockuperade Västsahara.

Åsa Westerdahl, EU-parlamentariker för Socialdemokratenra kommenterar beslutet i ett pressmeddelande.
– Jag är otroligt glad att EU äntligen följer folkrätten i den här frågan. Det är en stor seger för Västsaharierna att deras intressen äntligen respekteras.

Isabella Lövin, EU-parlamentariker, kommenterar även hon beslutet i ett pressmeddelande.

– Det här skickar en stark signal till resten av världen om Västsaharas rätt till självbestämmande. Det är ett historiskt beslut av EU-parlamentet. Aldrig tidigare har hela parlamentet i plenum visat sitt missnöje med ett folkrättsvidrigt fiskeavtal.

– Ett nytt avtal måste nu omförhandlas i enlighet med vad Parlamentet tycker. Vi gröna har jobbat stenhårt för att sprida kunskap om det här folkrättsbrottet till alla våra kolleger och vi har vunnit mot de starka krafter som har lobbat för den spanska fiskeindustrins snäva intressen, säger Lövin.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.