Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-parlamentet vässar klimatkraven på medlemsländerna

Publicerad: 7 oktober 2020, 09:29

EU-parlamentet i Bryssel.

Foto: Andrijko Z./Wikimedia Commons

”Nu har vi det svart på vitt att ett klimatneutralt Europa kommer bli verklighet”, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C).

Ämnen i artikeln:

Klimatlag

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


EU-parlamentet röstade på tisdagen om EU:s nya så kallade klimatlag. Enligt gårdagens beslut kräver parlamentet nu att EU:s växthusgasutsläpp minskar med 60 procent fram till år 2030. Det nya målet från parlamentet är en ambitionsökning med 20 procentenheter jämfört med det nuvarande målet. 

Beslutet om en ny klimatlag innebär också att EU och varje enskilt medlemsland ska vara klimatneutralt senast år 2050, att EU upprättar ett nytt klimatmål för år 2040, att EU inrättar ett klimatforskningsråd som fungerar som en vetenskapligt rådgivande styrelse för genomförandet av EU:s klimatmål, att alla medlemsstater inför planer med konkreta åtgärder för klimatanpassning samt striktare uppföljning av medlemsstaternas klimatarbete. EU-parlamentet kräver vidare att alla subventioner till fossila bränslen avvecklas senast till år 2025. 

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) är extra nöjd över de nya kraven på enskilda medlemsländer. 

– Nu har vi det svart på vitt att ett klimatneutralt Europa kommer bli verklighet. Beslutet är även viktigt för länder som Sverige, så att mindre ambitiösa medlemsstater inte ska kunna åka snålskjuts på oss. Vi har även ökat kraven för EU:s medlemsländer i deras klimatanpassning, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Under tisdagens omröstning röstade 352 ledamöter för och 326 ledamöter emot förslaget om den nya klimatlagen. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev