söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-parlamentet vill investera 150 miljarder kronor i klimatåtgärder

Publicerad: 18 januari 2019, 08:38

EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Wikimedia Commons

EU-parlamentet röstade i veckan för ett nytt investeringsprogram för perioden 2021-2027 där 40 procent av pengarna ska gå till klimatåtgärder. Totalt kommer EU att gå in med 150 miljarder kronor till klimatprojekt.


JR


Jakop Dalunde (MP)

Den här veckan röstade EU-parlamentet om investeringsprogrammet för perioden 2021-2027. Efter omröstningen står det klart att 150 miljarder kronor komma att gå till investeringar som på olika sätt bidrar till att motverka klimatförändringar.
– Jag ser det som en stor seger att vi fick igenom kravet på att 40 procent av den totala investeringsbudgeten ska gå till klimatinvesteringar. Det blir EU:s största satsning på klimatinvesteringar någonsin, säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) till Aktuell Hållbarhet.

Investeringsprogrammet för perioden 2021-2027 omfattar totalt 38 miljarder euro. Om förslaget går igenom ska den nya fonden investera 40 procent av kapitalet i bland annat hållbar infrastruktur, forskning och innovation samt i klimatsatsningar i små- och medelstora företag.

Jakop Dalunde säger att EU:s investeringsfond blir viktig för många svenska kommuner och företag som vill satsa på nya klimatsmarta lösningar.
– Med det här förslaget kan svenska aktörer med större sannolikhet få EU-finansiering till klimatprojekt.

Jakop Dalunde påpekar att den nya investeringsfonden precis som tidigare investeringsfonder kräver delfinansiering för att pengar ska betalas ut. Totalt blir det alltså ännu mer pengar som går till klimatet. Förhoppningen är att EU:s kapital på 38 miljarder euro totalt ska mobilisera 350 miljarder euro i ytterligare investeringar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev