Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-parlamentet vill se en noggrann och rättvis granskning av återhämtningsplanerna

Publicerad: 11 juni 2021, 09:11

EU-parlamentet avslutade sessionen i Strasbourg i går med att rikta uppmärksamheten på faciliteten för återhämtning och resiliens och kräva att EU-kommissionen följer uppsatta regler och avstår från politiska hänsyn i sin granskning.

Foto: EU-parlamentet

23 nationella planer som ska ligga till grund för utbetalningar av sammanlagt 750 miljarder euro för återhämtning efter pandemin ligger nu på kommissionen bord för granskning. EU-parlamentet vill försäkra sig om att inte fuskas med bestämmelser och mål och att det inte görs otillbörliga politiska eftergifter.


Nu har Sverige och 22 andra medlemsländer levererat sina nationella återhämtningsplaner till EU-kommissionen. Det har föranlett EU-parlamentet att i en resolution som antogs av en bred majoritet under torsdagen betona att faciliteten för återhämtning och resiliens är ett historiskt verktyg för EU och att kommissionen bör granska dem noga och endast godkänna planer som till fullo uppfyller förordningens bestämmelser och mål och inte göra några politiska eftergifter

EU-parlamentet kräver att de planer som godkänns ska leverera på de sex områden som finns i förutsättningarna för stödet: grön omställning, digital omställning, konkurrenskraft, social sammanhållning, institutionell krisberedskap samt strategier för nästa generation, inklusive utbildning och kompetens.

Planerna måste öronmärka minst 37 procent av utgifterna till skydd av klimatet, inklusive biologisk mångfald, anser EU-parlamentet. Principen om att ”inte orsaka betydande skada” är ett avgörande verktyg för att stötta den gröna omställningen, heter det i resolutionen.

För att säkra största möjliga effekt måste medlen fördelas rättvist mellan sektorer, samhällen och framtida generationer, understryker ledamöterna. Fördelningen måste också beakta jämlikhet mellan könen. Parlamentet uppmanar kommissionen att motverka bruket att ompaketera projekt utan något verkligt mervärde, något som möjligen kan appliceras på den svenska planen som består av miljösatsningar beslutade för både ett och två år sedan.

Ta del av 23 nationella återhämtningplaner 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.