Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-parlamentets transportutskott vill se fortsatt fri tilldelning av utsläppsrätter till flyget

Publicerad: 29 april 2022, 09:37

Transportutskottet ställde sig bakom fortsatt fri tilldelning av utsläppsrätter för flyget.

Foto: Getty Imges

EU-parlamentets transportutskott röstade på torsdagen för fortsatt fri tilldelning av utsläppsrätter till flyget. De vill också senarelägga infasningen av sjöfarten i utsläppshandeln.


Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


EU-parlamentets transportutskott röstade på torsdagen om sin position gällande EU:s utsläppshandel. Bland annat ställer de sig bakom att viss fri tilldelning ska fortsätta förekomma för flyget – det vill säga att flyget inte behöver betala för sina utsläpp som andra sektorer. 

Transportutskottet vill också senarelägga infasningen av sjöfarten i utsläppshandeln med minst 18 månader jämfört med kommissionens förslag, samt bara inkludera fartyg på över 5000 ton i utsläppshandeln.

Jakop Dalunde (MP) har varit gröna gruppens förhandlare. Han ser till skillnad mot transportutskottets majoritet ingen anledning till att flyget och sjöfarten inte ska behöva betala för sina utsläpp.

 ”Vi gröna har föreslagit att helt stryka all fri tilldelning för flyget. Det är ett bakslag att parlamentets transportutskott inte vill gå samma väg utan i stället införa nya kryphål och undantag för flygsektorn”, säger han i en kommentar.

EU-kommissionen förslag är att fasa ut de fria utsläppsrätterna för flyget fram till 2030, vilket är långsammare än avd de gröna föreslagit. Men Transportutskottet röstade nu alltså emot denna linje. Inte heller ställde sig Transportutskottet bakom bakom EU-kommissionens förslag att inkludera även det internationella flyget fullt ut i utsläppshandeln.

Även när det gäller ambitionerna för sjöfarten är Jakop Dalunde missnöjd.

 ”Tyvärr vill en majoritet både senarelägga infasningen av sjöfarten i utsläppshandeln och begränsa utsläppshandeln till att bara gälla väldigt stora fartyg. Även om det blir ett steg i rätt riktning att inkludera sjöfarten så är förslaget otillräckligt och en besvikelse. EU-parlamentet borde skärpa EU:s ambitioner, inte sänka dem”, säger han.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev