Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Eu-peng ger it-lyft i Kiruna

Publicerad: 19 Februari 2009, 09:22

Ett eu-bidrag på två miljoner kronor ska motverka den negativa sysselsättningstrenden i Kiruna. Pengarna ska användas för att utveckla it-lösningar som gynnar kommersiella intressen inom bland annat rymdindustrin och turistnäringen.


Ett eu-bidrag på drygt två miljoner kronor ska hjälpa Umeå universitet att utveckla innovativa it-lösningar som ska gynna kommersiella intressen inom flera olika branscher, däribland rymdcentrat Esrange, ishotellet i Jukkasjärvi och gruvbolaget LKAB.

– Målet är att bedriva tillämpad forskning med fokus på utveckling mot kommersiella produkter inom områdena industri, rymd, turism och mobilitet. Som ett resultat av projektet har flera nya it-företag redan startats, säger Mikael Wiberg, docent vid Umeå universitets Institution för informatik.

Eu-bidraget kommer bland annat att skyfflas in i en besöksanläggning vid rymdbasen Esrange. Inom fyra år kommer de första rymdturisterna att anlända till Kiruna och tanken är då att anhöriga ska kunna följa deras färd från jordytan.

Även ishotellet i Jukkasjärvi ska kunna dra nytta av nyutvecklade it-lösningar. Företaget har ett flertal isbarer i olika delar av världen och tanken är att man i dessa ska kunna uppleva ett vintrigt Jukkasjärvi med hjälp av avancerad bildteknik.

Även gruvbolaget LKAB ska få ta del av kakan. Tillsammans med företaget Softcenter har man tagit fram utrustning som ska installeras på 500 platser i gruvgångarna och som med hjälp av laserteknik kan upptäcka bland annat farliga, uppstickande armeringsjärn i malmlasten.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.