Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-plan för elbilar

Publicerad: 26 januari 2010, 09:07

EU ska få en gemensam plan för utveckling av elbilar. Planen ska lanseras vid EU:s energiministermöte i spanska San Sebastian den 8 februari, enligt Spaniens premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero som just nu håller i EU:s ordförandeklubba.


Spanien har tidigare sagt att man vill ha en miljon elbilar på vägen 2014. Elbilsplanen är tänkt att bli en del av EU:s 2020-strategi för tillväxt och jobb.

– Vi skulle vilja skapa, tillsammans med EU-kommissionen, en utvecklingsplan för elbilar. Bilindustrin kommer att genomgå stora förändringar och den är redan inne i denna stora transformation, sa Zapatero till EU-parlamentet i förra veckan enligt nyhetsbrevet ENDS Daily.

Om Europa skaffar en gemensam vision och strategi för elbilar kommer vi enligt Zapatero att bidra till att minska energiberoendet, till att bekämpa klimatförändringarna och till teknisk innovation som dessutom kommer att vara direkt kopplad till informations- och kommunikationsteknologier.

Initiativet från det spanska EU-ordförandeskapet kommer efter att 50 kraftbolag i oktober förra året krävde internationella standarder på elbilsområdet. I juni förra året lanserade Portugal Europas första nationella laddningsnätverk för elbilar.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.