tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-politiker starkt oeniga i GMO-frågan

Publicerad: 28 april 2014, 09:16

De svenska politikerna som kandiderar till EU-parlamentet har mycket skilda åsikter om genmodifierade grödor. Det visar en ny undersökning.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaSveriges RadioFolkpartietLiberalernaVänsterpartietSocialdemokraternaMiljöpartiet

De svenska politikerna som kandiderar till EU-parlamentet har mycket skilda åsikter om genmodifierade grödor. Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort.

GMO-motståndet i EU har varit starkt under många år och huvudargumentet är att det är svårt att överblicka eventuella risker när GMO-växter korsar sig med vilda arter. Idag odlas endast en genmodifierad gröda för kommersiellt bruk inom EU, en majssort som framför allt växer i Spanien.

I SRs enkät frågade man bland annat om partierna vill ha fler eller färre GMO-grödor i Europa. Partierna har också fått frågan om de aktivt kommer att jobba för ett mer restriktivt, eller ett mer tillåtande, förhållningsätt när det gäller GMO.

De partier som är mest positiva till GMO är Folkpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna. De uppger att de vill arbeta aktivt för att fler GMO-grödor ska godkännas för odling.

De tydligaste skeptikerna är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. De vill inte heller, enligt enkäten, att EU-pengar ska gå till forskning om nya GMO-grödor.

Det här är vansinnigt, menar GMO-positiva Folkpartiets Marit Paulsen. Hon är skeptisk till dagens GMO-grödor men hon tror att tekniken har mycket att erbjuda i framtiden:

– Vi vet inte exakt vad tekniken kan användas till möjlig, vi vet inte vilken av de här nya teknikerna som kommer att innebära lösningar på problemen. Men vi måste våga forska. Vi måste ta tillbaka forskningen från USA, säger Marit Paulsen till SR.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev