Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

EU: politisk strid om energisparkrav väntar

Publicerad: 20 Januari 2011, 12:24

Nu växer motståndet mot att införa rättsligt bindande energisparkrav.


EU-kommissionen har reviderat unionens handlingsplan för energieffektivisering. Parlamentet har redan sagt ja och Ministerrådet väntas rösta om frågan i februari. Ett av de viktigaste förslagen är att göra målet om 20 procent energibesparing till år 2020 rättsligt bindande.

Men tveksamheten är stor. En talesperson för det ungerska ordförandeskapet säger till nyhetstjänsten ENDS att en majoritet av länderna inte vill ha något rättsligt bindande krav. Vare sig energikommissionären Oettinger eller kommissionär Barroso har heller krävt bindande krav.

En modifierad version av planen som cirkulerar i Ministerrådet säger nej till förslaget om specifika energisparkrav för olika samhällssektorer. Men det politiska trycket för att skärpa lagstiftningen är stort på andra håll. Många EU-parlamentariker vill få upp frågan på den politiska dagordningen redan i början av februari.

EU:s första energisparplan lanserades 2006 och innehöll rekommendationer på energiprestanda för hushållsprodukter och byggnader. Men pessimismen är stor om att kunna spara 20 procent till år 2020. Fler bedömare menar att EU på sin höjd kommer att nå halvägs.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.