Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-rapport: flygets utsläpp måste minska

Publicerad: 20 november 2015, 05:57

Ny rapport pekar på att flygutsläppen måste ner för att klara tvågradersmålet.


Ämnen i artikeln:

EuPolitik

Om den globala temperaturökningen ska hållas under två grader får koldioxidutsläppen från flygindustrin inte vara mer än 39 procent av 2005 års nivåer senast 2030. Utsläppen från sjöfarten måste minska till 13 procent av 2005 års utsläpp. Det visar en studie som konsultbyrån Öko-Institut gjort på uppdrag av EU-parlamentet, och som kommer att presenteras under klimatmötet i Paris i slutet av november.

Enligt rapportförfattarna ska de minskade utsläppen inte betraktas som begränsningar för flyg- eller sjöfartssektorn eftersom de ligger en bra bit under de minskningar som respektive bransch beräknas klara av, bland annat genom att tillgodogöra sig minskningar av koldioxidutsläpp som görs inom andra industrier. Nya tekniker, i kombination med ansträngningar för att förändra allmänhetens attityder till resande, ska också hjälpa till att minska utsläppen.

År 2012 stod flygindustrin för 1,3 procent av de globala utsläppen, och sjöfarten för 2,2 procent, men enligt studien kan sektorernas gemensamma utsläpp stiga till nära 40 procent 2050 om inget görs. Medan den internationella flygfartsorganisationen ICAO har antagit ett icke-bindande mål att stabilisera koldioxidutsläppen senast 2020 så har den internationella sjöfartsorganisationen IMO inga planer på att införa ett sådant mål, rapporterar Ends.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

EuPolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.