Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU:s kärnkraftverk ska stresstestas

Publicerad: 22 mars 2011, 15:17

Vid gårdagens extrainsatta möte i Bryssel beslutade EU:s energiministrar att Europas kärnkraftsverk ska genomgå stresstest och omfattande riskutvärderingar.


Ämnen i artikeln:

EuFukushimaKärnkraft

Igår samlades EU:s energiministrar för att diskutera konsekvenserna av den senaste tidens händelser i Japan och Nordafrika. Medlemsländerna rapporterade om sina åtgärder efter kärnkraftsolyckan i Japan, och de flesta länderna har redan börjat med extra säkerhetskontroller av sina kärnkraftsanläggningar, rapporterar EU:s ordförandeland Ungern på sin hemsida.

Av EU:s 27 medlemsländer har 14 aktiva kärnkraftsanläggningar, men efter Fukushima-katastrofen har kritiken av kärnkraften intensifierats i ett flertal av länderna. Under mötet betonade EU:s energikommissionär Günther Oettinger vikten av att minimera riskerna och att ta fram genensamma standarder för säkerhetskontroller.

Medlemsstaterna godkände ett dokument om att stresstesta Europas kärnkraftverk. Testet kommer att innehålla en seismisk analys vid kärnkraftverken, för att reda ut sannolikheten för framtida jordbävningar och dess potentiella effekter. Dessutom kommer kontrollerna att kartlägga anläggningarnas skydd mot översvämningar och oförutsedda händelser, som till exempel terroristattacker. Även kärnkraftverkens typ, ålder och kylningssystem kommer att utvärderas.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

EuFukushimaKärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.