Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU:s miljörörelse säger nej till utsläppshandel

Publicerad: 5 oktober 2010, 09:56

Den europeiska miljörörelsen tror inte på handel med utsläpp av kväveoxid och svaveldioxid. Det står klart efter ett branschmöte i Bryssel.


Ämnen i artikeln:

EuFosforUtsläppshandel

EU-kommissionen funderar på en marknadsreform för att minska utsläppen av svaveldioxid och kväveoxid från fabriker och transporter – enligt modellen för växthusgaser. Men efter ett branschmöte i Bryssel står det klart att varken industrin eller miljörörelsen riktigt tror på idén.

Industrins branschorganisation
Business Europe menar att en sådan reform är fel instrument – dyr och dessutom onödig eftersom de luftburna föroreningarna minskat avsevärt. EU:s samlade miljöorganisation EEB tycker att det är ett dåligt förslag eftersom det inte kommer att finnas några större utsläppsvolymer att handla med.

Biltrafik och sjöfart är de huvudsakliga källorna till kväveoxidutsläpp. I Sverige har Moderaterna lanserat utsläppshandel för sjöfart som ett sätt att rädda Östersjön. De vill införa handel med utsläppsrätter för övergödande och försurande ämnen i EU:s system för handel med utsläppsrätter.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

EuFosforUtsläppshandel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News