Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU:s nya grönbok om energi skapar affärer för svensk industri?

Publicerad: 8 mars 2006, 08:55

Idag lägger EU-kommissionen fram en ny ”grönbok” som väntas bli startskottet för en stor debatt om Europas framtida energisystem. – Under de närmaste åren kommer Europas hela energipolitik att ändras. Det innebär en väldig chans för svensk industri att sälja maskiner och utrustning som behövs för elproduktionen i framtiden, säger centerns EU-politiker Lena Ek.


Grönboken om energi drar upp den allmänna inriktningen för EU:s framtida energipolitik och pekar ut vägen för att minska EU:s allt kraftigare beroende av energiimport. Idag importeras cirka hälften av den energi som EU använder och trenden är att beroendet kommer att öka kraftigt under de närmaste 20 åren. Italien är redan idag beroende av import till 95 procent.

– I ljuset av Ukrainakrisen är det fullständigt omöjligt att fortsätta på den vägen, säger Lena Ek.
Därför fokuserar grönboken bland annat på hur Europa kan förbättra självförsörjningen av energi med hjälp av forskning, produktion av bioenergi och miljöåtgärder.

Grönboken lyfter även fram problemen med gamla och slitna energinät samt hur man skapar fungerande marknader för energi som slår vakt om konsumenternas rättigheter.

– Den stora svagheten i grönboken är att det handlar väldigt lite om bostäder och knappast inget om transporter, trots att bostäder och transporter står för huvuddelen av energianvändningen, säger Lena Ek.

För svenska företag är grönboken intressant läsning. Om ambitionerna om ett nytt energisystem ska uppnås kommer det att krävas stora tekniska insatser vilket kommer att skapa en stark efterfrågan på maskiner, kablar och annan utrustning under de närmaste decennierna.

– Min uppgift blir att se till att man inte sumpar chansen att skapa ett nytt energisystem utan gör ett bra vägval, säger Lena Ek som leder den liberaldemokratiska gruppen i EU-kommissionens industri- och energiutskott.

Energifrågan väntas stå i fokus på EU:s regeringschefers vårmöte i slutet av mars.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.