Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”EU:s nya jordbrukspolitik saknar klimatfokus”

Publicerad: 22 oktober 2020, 09:20

I veckan röstar EU-parlamentet om en jordbruksbudget på 350 miljarder euro. Samtidigt är jordbruksministrarna överens och nu väntar slutförhandlingar om EU:s jordbrukpolitik. Miljöpartiets parlamentariker saknar fokus på klimatet.


EU-parlamentet tar i veckan ställning till hur stor del av jordbruksbudgeten som ska gå till miljö- och klimatåtgärder, samt vilka sorters åtgärder som ska räknas in. Miljöpartiets EU-parlamentariker är inte nöjda med resultatet och saknar förändringar som de anser nödvändiga för att jordbrukssektorn ska bidar till EU:s klimatmål.

– Detta sänder helt fel signaler. Förslagen som röstats igenom garanterar att en tredjedel av EU:s budget varken är i linje med den gröna given eller EU:s livsmedelsstrategi. Det sänker ribban ytterligare, både i fråga om rättvisa och om hållbarhet, säger Pär Holmgren (MP) till Aktuell Hållbarhet.

Enligt parlamentets ståndpunkt, ett kompromissförslag från partigrupperna EPP, S&D och Renew, kommer 78 miljarder euro att öronmärkas för så kallad grön finansiering mellan åren 2023 och 2027. 

Parlamentet röstade emellertid ner ett ändringsförslag som lagts fram av av den gröna gruppen som helt skulle införliva den gemensamma jordbrukspolitiken i den grön given, och ett krav på 30 procent minskade klimatutsläpp från sektorn de närmaste tio åren. 

Tidigare i veckan nådde EU:s ministrar i jordbruks- och fiskerådet en överenskommelse om sitt reformpaket för den gemensamma jordbrukspolitiken. Landsbygdsminister Jennie Nilsson säger i en kommentar att Sverige där har fått gehör för ökade miljö- och klimatambitioner och mindre byråkrati för jordbrukarna. 

Nu väntar slutförhandlingar mellan rådets ordförandeskap EU-parlamentet och EU-kommissionen.

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.