Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU:s utsläppshandel skärps

Publicerad: 7 januari 2021, 10:25

EU:s nya handelsperiod för utsläppsrätter sträcker sig till år 2030.

Foto: Mostphotos

Snabbare minskning av utsläppstaket väntas leda till stigande priser på utsläppsrätter.


I och med årsskiftet inleddes den nya handelsperioden för EU:s handel med utsläppsrätter, vilken sträcker sig fram till år 2030. Det innebär bland annat att utsläppstaket kommer minska i en snabbare takt än tidigare, med 2,2 procent per år istället för 1,74 procent som tidigare. Dessutom innebär den nya handelsperioden att reglerna för fri tilldelning av utsläppsrätter blir striktare.

”Utsläppstaket kommer att sänkas och företagen får nya och mer detaljerade regler att förhålla sig till. Priset på utsläppsrätterna väntas stiga ytterligare, vilket gör att det blir ännu mer intressant för företagen att hitta alternativa lösningar som är bättre för klimatet”, säger Fredrik Hannerz, chef för utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket, i en kommentar.

I och med den nya handelsperioden etableras även två nya fonder på basis av auktionsintäkter. Det handlar om moderniseringsfonden, som går till östra Europas klimatomställning, och Innovationsfonden, som innebär stöd för industrins teknikutveckling.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.