torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU satsar 23 miljarder på gas och el

Publicerad: 8 mars 2010, 12:33

EU pumpar in 23 miljarder i energiprojekt. Ett svenskt projekt får del av pengarna.

Ämnen i artikeln:

AffärerBiogasCleantechEuForskningGreentechMiljöteknikPolitik

Ett stödpaket på 23 miljarder kronor till 43 energiprojekt har klubbats i EU. Projekten, inom gas och el, bedöms kunna påskynda den ekonomiska återhämtningen och ska dessutom säkra energitillförseln i Europa, meddelar EU-kommissionen.
– Aldrig tidigare har kommissionen enats kring en så viktig summa kring energiprojekt. Vi har valt nyckelprojekt som kommer att bidra till att skapa ett mer integrerat energinät i Europa vilket säkerställer energiflöden över staternas gränser, säger Günther Oettinger, EU-kommissionär med ansvar för energifrågor, i ett pressmeddelande.

Pengarna
ska gå till 12 projekt inom elföbindelser som får sammanlagt 910 miljoner euro och 31 projekt inom gasförbindelser som får sammanlagt 1.390 miljoner euro. Projekten ska samfinansieras och kommissionen hoppas på cirka 220 miljarder kronor från privata investerare.

Bland annat ska energitillförseln i isolerade stater säkras. Dit hör baltiska staterna, Irland och Malta. Bland gasprojekten märks Nabucco och Galsi som får pengar.

Ett svenskt projekt tilldelas pengar. Det är Svenska Kraftnät som tillsammans med lettiska och litauiska bolag får cirka 175 miljoner euro för att planera en kraftförbindelse mellan de baltiska länderna och Sverige.(Teknik360 uppgav tidigare ett felaktigt belopp).
– Det är Nordbalt-projektet som får pengar, säger Maria Jäderberg, enhetschef på Svenska Kraftnät.

131 miljoner euro ska användas till den nya förbindelsen och 44 miljoner euro är avsedda för förstärkningar av elnätet i Lettland som krävs för en gemensam baltisk elmarknad.

Nordbalt är en likströmsförbindelse mellan Sverige och Klaipeda i Litauen som beslutades i juli förra året. Syftet med projektet är att binda samman de tre baltiska staternas elnät med de nordiska. Den enda förbindelsen i dag sträcker sig mellan Estland och Finland, enligt Svenska Kraftnät.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev