Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag24.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

EU skrotar fiskeavtal med Guinea

Publicerad: 21 Oktober 2009, 08:08

EU-kommissionen drar tillbaka det kritiserade fiskeavtalet med Guinea. Det meddelar kommissionär Joe Borg från EU:s fiskeriministermöte i Luxemburg.


Ämnen i artikeln:

EuUtfiskning

Den första oktober röstade parlamentets fiskeutskott nej till ett nytt avtal med det västafrikanska landet Guinea. Inga skattepengar från EU skulle enligt dem betalas ut till den korrupta regimen.

Det var första gången utskottet gick emot ett fiskeavtal – och nu har även fiskekommissionär Joe Borg bestämt sig för att gå på denna linje. Den svenska EU-parlamentarikern Isabella Lövin (mp) spelade en avgörande roll för att ändra uppfattningen i utskottet.

— EU:s fiskeriavtal med tredje världen är en skam som pågått sedan 1980. Aldrig tidigare har politiska oroligheter, militärkupper eller avslöjanden om korruption hindrat EU från att fortsätta med avtalen. Kommissionens beslut igår är helt historiskt, säger Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

—  Jag hoppas att detta är ett trendbrott som leder till fiskeriavtalen med utvecklingsländer i sin helhet kommer att ifrågasättas.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

EuUtfiskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.