Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU slår Kyoto-kraven

Publicerad: 14 oktober 2010, 07:39

Sverige och andra EU-länder är på god väg att uppnå Kyotoprotokollets krav och dessutom passera dem.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Finanskrisen och den globala lågkonjunkturen är inte bara av ondo. Den har lett till drastiskt minskade utsläpp av växthusgaser på grund av sinande efterfråga och reducerad produktion.

De minskade utsläpp av växthusgaser under krisåren ser nu ut att hjälpa EU att nå de krav på minskade koldioxidutsläpp som fastställts i Kyotoprotokollet, framhåller miljöbyrån European Environmental Agency, EEA.

Under 2008 och 2009 minskade de 15 EU-länder som 1997 skrev under Kyotoprotokollet sina utsläpp med hela 250 miljoner ton koldioxid.

"EU-15 länderna är på god väg att uppfylla sina åtaganden under
Kyotoprotokollet gällande att reducera utsläppen med 8 procent jämfört med basåret", framhåller EUs miljöorganisation och framhåller att vissa medlemsländer till och med antas passera målet.

Den Köpenhamnsbaserade organisationen passade på att ge en känga till Danmark, Österrike och Italien för att ligga på latsidan. De tre länderna måste "öka sina nuvarande insatser", för att inte sinka alla medlemsländers möjlighet att nå de kollektiva målen.

"De facto, ett misslyckande av ett EU-15 land i att möta sina egna åtaganden att dela bördan hotar möjligheten för alla länder att nå de gemensammamålen", framhåller rapporten Tracking progress towards Kyoto and 2020 targets in Europe.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News