Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU stänger butik för pervers klimathandel

Publicerad: 30 november 2010, 10:58

EU-kommissionen vill förbjuda handel med klimatkrediter från den mycket starka växthusgasen HFC-23. Den lönsamma handeln har fått motsatt effekt och snarare höjt produktionen. FN följer efter och lägger ned metodiken för alla sådana industriprojekt i länder som Kina och Indien.


Ämnen i artikeln:

CdmEtsKinaUtsläppshandel

Miljöaktuellt har tidigare skrivit om planerna att stoppa CDM-krediter (Clean Development Mechanism) för den potenta växthusgasen HFC-23. Idag tjänar fabriker i Kina och Indien stora pengar på att fortsätta producera denna gas för att få fler krediter från den internationella klimatmarknaden, rapporterar nyhetsbyrån Euractive.

Under hösten har EU-kommissionen fått upp ögonen för att HFC-relaterade CDM-projekt snarare tycks öka än minska utsläppen av fluorinerade växthusgaser och ge rakt motsatt effekt än den ursprungliga tanken bakom reformen. Frågan om att stänga ute dessa projekt från EU:s utsläppshandel ETS har därför varit uppe till diskussion.

Nu har EU-kommissio
nen gjort slag i saken. Handel med krediter från HFC-23 och från lustgas (N2O) vid produktionen av adipinsyra kommer att förbjudas – om ministerrådet ger klartecken – från och med 2013 i EU:s utsläppshandel. Miljöorganisationen CDM-watch välkomnar beslutet och kallar det för ”milstolpe”.

Idag svarar HFC-23 för 50 procent och lustgas från adipinsyra för 20 procent av alla CDM-krediter i systemet.

Under 2008 och 2009 har europeiska företag betalat 1,5 miljarder euro för sådana krediter som kompensation för att kunna fortsätta släppa ut motsvarande mängd växthusgas. Om inget ändras kommer krediterna att vara värda över 5 miljarder Euro år 2012 – jämfört med de 80 miljoner dollar det skulle kosta att förstöra gaserna, rapporterar EU:parlamentets partigrupp EEP.

De nya reglerna
gäller endast företag som deltar i ETS-handeln. Medlemsländer som också deltar i handeln kommer att kunna fortsätta att köpa och sälja CDM-krediter med HFC-23 och lustgas från adipinsyra – under förutsättning att de motiverar denna handel för Kommissionen.

Vidare kommer europeiska företag att kunna köpa CDM-krediter från projekt med lustgas från produktion med salpetersyra.

FN:s styrelse för CDM-krediter (CDM Executive Board) tog snabbt efter EU och skrotade hela metodiken för HFC-23-relaterade projekt. Orsaken till beslutet var insikten att den mycket lönsamma produktionen av HFC-23 kan leda till ett överflöd av klimatkrediter och ökade utsläpp av växthusgaser, rapporterar organisationen CDM-watch.

EU-kommissionen och klimatkommissionär Connie Hedegaard är kritisk till hur Kina hanterat CDM-krediterna och menar att landet borde skapa olika sektorer för att använda klimatkrediterna på rätt sätt. Annars kommer de aldrig att kunna minska sina egna nationella utsläpp.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

CdmEtsKinaUtsläppshandel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.