Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-strid om kinesiskt kryphål

Publicerad: 8 november 2010, 14:35

EU-kommissionen väntas föreslå starka begränsingar för en stor och viktig del av utsläppshandeln. Men många EU-länder är ännu tveksamma.


Ämnen i artikeln:

UtsläppUtsläppsrätter

Det handlar om så kallade HFC-krediter från CDM-projekt för att begränsa utsläppen av växthusgasen HFC-23 i tredje världen. HFC-krediter står idag för 30 procent av världens CDM-krediter men i augusti meddelade EU-kommissionen att man förbereder åtgärder för att sätta begränsningar eller ett totalt stopp för HTC-krediter i EU:s utsläppshandel. Kommissionens förslag förväntas presteras inom två veckor.

Bakgrunden till det väntade förslaget är det kryphål som tidigare upptäckts kring den potenta växthusgasen HFC-23, eller R-13. HFC-23 är ett köldmedium och en restprodukt vid kylgastillverkning. Genom att investera i CDM-projekt som tar bort HFC-23 ur tillverkningen kan företag i väst skaffa sig utsläppskrediter. Problemet är att utsläpparna av HFC-23, ofta kylgasfabriker i Kina, tjänar mer än dubbelt så mycket på HFC-krediter än vad de gör på den kylgas de tillverkar. Detta gör att fabrikerna uppmanas till att "råka" släppa ut mer HFC-23 och beräkningar tyder också på att utsläppen av HFC-23 ökat sedan utsläppshandeln startade.

Idag är nästan 30 procent av alla CDM-projekt i världen relaterade till HFC-23.  Att förbjuda HFC-krediter i EU:s utsläppshandel skulle förmodligen höja priset på klimatkompensation i stort. Ett hårt slag mot alla företag och organisationer som använder klimatkompensation genom CDM-projekt.

Reaktionerna på det väntade förslaget från EU-kommissionen har varit varierade. Men förra veckan meddelade Reuters att flera EU-länder är tveksamma till ett totalt stopp av HFC-krediter.
– Ur Polens perspektiv är det förstås problematiskt med prishöjningar för alla de installationer som tvingas köpa stora mängder utsläppsrätter, säger till exempel en tjänsteman på Polens miljödepartement till nyhetsbyrån.

För att förslaget ska gå igenom krävs att 14 av EU:s 27 medlemsländer röstar ja, och enligt Reuters har många länder ännu inte bestämt sig. Källor från Tyskland säger till exempel att det ännu inte finns en gemensam linje i den tyska koallitionsregeringen. På Tjeckiens miljödepartement meddelade man att man "i princip" var för begränsningar, men att allt berodde på exakt hur åtgärderna formulerades.

Ett alternativ till ett totalt förbud skulle kunna vara att minska värdet på HFC-krediterna. Till exempel skulle en HFC-kredit kunna värderas till en halv koldioxidkredit. Därmed skulle lockelsen att producera mer HFC i tredje världen minska.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

UtsläppUtsläppsrätter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.