måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU tillåter fiske på ockuperat vatten utanför Västsahara

Publicerad: 30 augusti 2013, 11:07

EU:s nya fiskeavtal med Marocko tillåter fiske i ockuperat vatten utanför Västsahara. EU-parlamentariker Isabella Lövin (Mp) är kritisk.


Enligt Isabella Lövin innebär EU:s nya fiskeavtal i praktiken att EU erkänner att det ockuperade Västsahara är en del av Marocko och att Marocko tillåts sälja en naturresurs som inte tillhör dem.
– Jag är otroligt besviken på kommissionen. Man har förhandlat igen om ett avtal som tillåter EU-fiskare att fiska i ockuperade vatten utanför Västsahara, säger hon till SR Ekot.

Marocko har ockuperat Västsahara sedan 1975. EU stoppade i december 2011 ett dåvarande fiskeavtal med Marocko just med hänvisning till bristande garantier för att det västsahariska folket skulle få ta del av EU:s pengar. Men när EU nu undertecknar ett nytt fiskeavtal med Marocko nämns inte ens Västsahara eller situationen för folket där.

SR Ekot frågade Isabella Lövin hur EU kan gå med på att köpa något av Marocko som Marocko inte äger.
– Det är en mycket, mycket bra fråga, och jag har ställt den frågan tusen gånger, tror jag, här i parlamentet. Det finns inget bra svar. Man försöker hävda att det här avtalet på något sätt skulle gynna lokalbefolkningen i Västsahara, men det är här som den lite otäcka glidningen sker i definition. Lokalbefolkningen är ju i dag till stora delar marockanska bosättare, det är inte det västsahariska folket som en gång blev ockuperat av Marocko, säger Isabella Lövin.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev