måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU-toppmötet: Nya klimatförhandlingar behövs

Publicerad: 29 mars 2010, 07:06

Den enda möjlighetena att begränsa den globala uppvärmningen är genom ett internationellt bindande avtal. Det konstaterade stats- och regeringenscheferna på fredagens EU-toppmöte.

Ämnen i artikeln:

EuFredrik ReinfeldtPolitik

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Ett internationellt binande avtal. Det är den enda möjligheten att begränsa den globala temperaturökningen till två grader eller mindre. Den slutsen drogs på det stora EU-toppmötet i fredags.
– Men vi har strukturella problem i förhandlingprocessen kopplat till strategiska bilaterala relationer med Kina och Indien och det finns oklarheter kring den amerikanska positionen i klimatpolitiken. Det finns en ovilja att tydliggöra sina klimatambitioner, sade statsminister Fredrik Reinfeldt på en pressträff rapporterar Riksdag&Departement.

Fredrik Reinfeldt säger att mycket hänger på vad som händer i USA. Reinfeldt menar att Kina och Indien förmodligen följer med om USA beslutar om minskade utsläpp.
– EU ska ta sitt ansvar men vi har redan med legal verkan antagit reduktionsmål som går längre än några andra.

EU:s
utsläppsminskningar är utfästa till 20 procent fram till 2020. Om USA minskar sina utsläpp lika mycket som EU kan man tänka sig att minska upp 30 procent.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev