Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU: tuff räddningsplan för Östersjölax

Publicerad: 16 augusti 2011, 08:58

30 stammar av Östersjölax är hotade och riskerar att utarmas genetiskt. 13 av dem i svenska vatten. Nu sjösätter EU en räddningsplan för de hotade bestånden.


Ämnen i artikeln:

ÅlEu

EU:s fiskerikommissionär Maria Damanaki har presenterat en räddningsplan för vildlaxen runt Östersjön. Syftet är att rädda de 30 vilda stammarna – varav 13 svenska – och se till att bestånden är tillräckligt starka för att klara ett hållbart fiske.

Målet ska nås genom att rädda minst 75 procent av smolten i varje oreglerad älv inom loppet av tio år. Medlemsländerna måste därför vidta åtgärder som underlättar fiskvandring – till exempel att freda kustvatten och införa periodvis fiskeförbud.

Det innebär också ett förbud
mot utsättning av laxyngel i reglerade sjöar och vattendrag för att inte riskera ytterligare genetisk utarmning – en mycket radikal åtgärd mot bakgrund av den omfattande svenska utplanteringen. Sådan verksamhet måste upphöra inom loppet av sju år från det att planen fått laga kraft.

Åtgärderna i planen ska rädda de vilda stammarna i följande svenska vattendrag: Kalixälven, Råneälven, Piteälven, Åbyälven, Byskeälven, Rickleån, Sävarån, Ume/Vindelälven, Öreälven, Lögdeälven, Emån, Mörrumsån och Ljungan.

EU-kommissionen skriver att laxen är en mycket värdefull art som skyddas både av Habitatdirektivet och EU:s vattendirektiv (gäller inlandsvatten). Kommissionens räddningsplan backas upp av flera medlemsländer och Östersjöns Fiskekommission (International Baltic Sea Fisheries Commission).

Sedan tidigare finns liknande program för bland annat ål, torsk och kummel.

EU:s parlament och Ministerråd ska rösta om förslaget innan det träder i kraft.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

ÅlEu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.